Aineisto-ohje

Valmista aineistoa tuottaessasi kannattaa tutustua alla olevaan ohjeistukseen, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen.

Voit lähettää valmiin aineiston sähköpostitse tai voit tuoda sähköisen aineiston myös muistitikulla. Suurten tiedostojen (yli 30 MB) lähettämiseen kannattaa käyttää tiedostojen jakopalvelua (esim. Dropbox, WeTransfer).

Vastaamme mielellämme kaikkiin aineiston lähettämiseen liittyviin kysymyksiin. Ota yhteyttä mikäli epäröit ainestosi kanssa. Haluamme, että jokainen painotyö onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla ja sen vuoksi annamme tarvittaessa ohjeita ja vinkkejä, joiden avulla painoaineisto varmasti onnistuu.

Muistathan, että tilaaja on vastuussa lähettämänsä aineiston oikeellisuudesta. Muutosten tekeminen aineistoon ei ole enää mahdollista kun paino on aloitettu.

Painovalmis aineisto?

Toivomme painettavat aineistot ensisijaisesti painovalmiina pdf-tiedostoina. Painovalmiiseen aineistoon ei painotalon tarvitse tehdä muutoksia. Jos aineisto ei ole sellaisenaan painokelpoinen, veloitamme lisämaksun aineistoon tekemistämme muokkauksista.

  • Aineiston tulee olla oikeassa koossa (1:1).
  • Kuvatiedostojen resoluution tulisi olla 200-300 dpi.
  • Jotta painetun tuotteen värit vastaisivat mahdollisimman hyvin ruudulla nähtyjä, väriavaruutena suositeltavin muoto on cmyk (profiilina FOGRA39). Aineistossa ei tule olla samaan aikaan sekä cmyk- että rgb-väriavaruudessa olevia elementtejä.
  • Aineiston nimessä tai siinä käytettyjen linkitettyjen tiedostojen nimissä ei tule olla ääkkösiä eikä muita merkkejä, joita ei tiedoston nimeämiseen suositella.
  • Aineistossa olevat tekstit tulee konvertoida tai liittää fontti mukaan.
  • Aineistossa tulee tarvittaessa olla 3 mm:n leikkuuvarat (bleed).

Kuvien laatu on hyvä tarkastaa katsomalla niitä 100 %:n kokoon zoomattuna. Jos kuva näyttää epäskarpilta tai muuten huonolaatuiselta, se todennäköisesti on sitä myös lopullisessa painotuotteessa.

Painotuotteesta riippuen esitysgrafiikka-, taulukkolaskenta- ja tekstinkäsittelyohjelmilla (esim. PowerPoint, Excel, Word) tehdyt aineistot eivät välttämättä ole sellaisenaan painokelpoisia. Asia kannattaa varmistaa etukäteen.

Suurkuvatulostuksen lisäohjeistus

  • Suurin tulostusala levylle on 300 x 200 cm, suuremmat tulosteet tehdään osissa.
  • Suurissa tulosteissa riittää yleensä n. 100 dpi:n resoluutiokin 1:1 koossa.
  • Muotoon leikattavassa aineistossa tulee olla erillinen 0,1 pt leikkuulinja omalla, tulostumattomaksi määritetyllä tasollaan. Leikkuutavasta riippuen taso tulee nimetä joko "Through Cut" tai "Kiss Cut" (läpileikkuu tai viilto, "ritsaus").

Digipainon lisäohjeistus

  • Suurin tulostusala on 630x310 mm.

Käytössämme olevat ohjelmat

Adobe CS 5.5, Corel X5